logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur Activiteiten | Inschrijven op de activiteitenmailing


Herk-de-Stad [Midden-Limburg]imageimageimage

"De Groote Oorlog"


Datum :
maandag 21 januari 2018 om 13.30u


Uitvoerder :
DF Herk de Stad - Toast Literair


Omschrijving :

ZONDAG 21 JANUARI 2018 is er weer TOAST LITERAIR, een nationaal Davidsfonds-initiatief dat op tientallen plaatsen in Vlaanderen en Brussel plaatsvindt.
Ook in onze afdeling dus. Wij trekken die dag VAN 13.30 TOT CA. 17.00 U. naar Halen en Loksbergen, waar op 12 augustus 1914 een moordend gevecht tussen Belgische en Pruisische troepen plaatsvond.

Dit jaar zal het honderd jaar geleden zijn dat de Groote Oorlog eindigde.
Wij herdenken dat niet op een gezellig warme augustusdag, maar in het putje van de winter. Oorlog was nog nooit een pretje.

Om te beginnen is er een LITERAIR GEDEELTE. We komen om 13.30 u samen aan het Belgisch militair kerkhof in de Liniestraat. We parkeren er en we trekken "te velde". We wandelen op de plekken waar in '14 strijd werd geleverd en we dragen zelf teksten voor. Het thema is OORLOG. Het mogen teksten van een modern dichter zijn of van Gezelle of van Vondel of van nog iemand anders, alles is toegestaan. Het mag zelfs een tekst zijn die u eigenhandig heeft gemaakt.
Anders dan vroeger op de lagere school moet u uw tekst ook niet van buiten kennen. Voorlezen mag. Op onze wandeling houden we dus geregeld halt voor een literair moment.

Na de wandeling verplaatsen we ons voor het TOASTGEDEELTE naar de Reinvoart in het naburige Loksbergen. Dit streekmuseum is gevestigd in een langgevelhoeve en geeft een goed overzicht van huisindeling, gebruiken en eetgewoonten in het Hageland van rond 1914-18. Het is ingedeeld in een oude herberg, een woonvertrek en een schooltje. Na onze wandeling in de winterse open lucht kan het niet anders of honger en dorst hebben toegeslagen. In het museum kunt u ter plaatse dranken naar keuze bestellen. U kunt er ook iets eten. De mensen van De Reinvoart bieden ons deze keuzes:
- spek en eieren met brood en koffie;
- witte en zwarte worst met appelmoes, ook met koffie en brood inbegrepen;
- taart met koffie
Mogen we vragen dat u bij uw inschrijving vermeldt wat u wenst te eten ? Uw betaling geldt als inschrijving.

Wat moet u concreet doen ?
Eén of een paar gedichten of andere teksten kiezen rond het dagthema.
Vóór 15 januari om 19.00u. inschrijven door over te schrijven. Doe dat heel stipt, want wij moeten de Reinvoart-medewerkers wat tijd gunnen.
Ons naast uw inschrijving zo mogelijk ook de titel(s) én de tekst(en) van uw gedicht(en) bezorgen , liefst in digitale vorm en via e-mail naar Marc Mellen (zie verder). We doen dat om dubbels zoveel mogelijk te vermijden.
Meebetalen in de organisatiekosten en de kosten van het eten. Dat wil zeggen
€ 17, - voor spek en eieren of worst met appelmoes
€ 12, - voor taart en koffie
€ 7, - zonder maaltijd
Dit zijn de prijzen die gelden voor Davidsfonds-leden. Niet-leden betalen ieder € 3 extra. Respectievelijk dus € 20,- € 15,- of € 10,-.
Wanneer u zelf een gedicht of een andere tekst voorleest, krijgt u in De Reinvoart een retour van € 3,-. Deze bonus geldt per persoon, niet per gedicht.
Gedichten en teksten over de oorlog vindt u in vele boeken en bundels. Bovendien is er het internet. Een half uurtje googelen en u hebt beslist uw gading gevonden!
Als iemand toch problemen heeft om een passende tekst te vinden, contacteer ons dan voor wat gratis suggesties.
Overschrijven doe je naar ons rekeningnummer BE23 0682 1145 6791 t.n.v. Davidsfonds Herk-de-Stad, p/a Zepbrugstraat 19, 3545 Halen.

Voor nog meer info en gegevens:
Davidsfonds Herk-de-Stad, Marc Mellen, Rummenweg 91, 3540 Herk-de-Stad,
tel. 013 55 22 37 & mobiel 0498 32 49 23 - marc.mellen@telenet.be

**** P.S. Het is 21 januari en we trekken te velde. Stiletto's of teenslippers zijn geen goed idee !!!

 Marc Mellen


Locatie :
Wandeling omgeving slagveld van Halen

België