logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur Activiteiten | Inschrijven op de activiteitenmailing


Huldenberg [Midden-Brabant]imageimage

Belg en Bataaf. Het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1813-1815


Datum :
22-11-2017


Uitvoerder :
Frank Judo


Omschrijving :

Wie spreekt over de ontstaansperiode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, gebruikt tweemaal de letter W: Waterloo en Willem I. Natuurlijk kan de nieuwe staat die tussen 1813 en 1815 tot stand kwam, niet begrepen worden zonder rekening te houden met de voorafgaande periode van de Napoleontische oorlogen, en evenmin zonder te weten wie koning Willem was.
Uit het onderzoek dat Stijn van de Perre, Frank Judo en hun mede-auteurs voerden voor het boek “Belg en Bataaf” (verschenen bij uitgeverij Polis), blijkt echter dat het verhaal van die tijd veel genuanceerder was. Zo was het ontstaan van een bufferstaat tegen Frankrijk in de Lage Landen hoegenaamd geen uitgemaakte zaak tot kort voor 1814. Van zijn kant moest Willem I rijden en omzien, en een evenwicht vinden tussen een herstel van pre-revolutionaire situaties en een overname van de hervormingen van de revolutietijd. Dat leverde hem onverwachte bondgenoten op, maar vervreemde ook een aantal van zijn oude aanhangers van de koning.
Aan de hand van voorbeelden uit heel uiteenlopende sectoren (kunstbeleid, armenzorg, bestuur, religie, recht...) illustreert Frank Judo de manier waarop het Verenigd Koninkrijk zijn eerste jaren beleefde. Hij gaat ook in op de vraag of dit Koninkrijk wel levensvatbaar was, dan wel van in het begin de kiemen in zich droeg van zijn uiteenvallen in 1830. Het wordt dus een verhaal over de periode 1813-1815 met een uitleiding richting 1830 en daarna.
Frank Judo (1971) studeerde geschiedenis, filosofie en beide rechten aan de Leuvense universiteit. Hij is advocaat te Brussel. Hij publiceerde artikelen over de geschiedenis van het orangisme, jakobistische ballingen in de Zuidelijke Nederlanden en de Brabantse Omwenteling.
Deelnemen: 10€ - 8€ voor houders van Davidsfonds-Cultuurkaart. Info: huldenberg@davidsfonds.net

 Marie-Anne Delanote


Locatie :
Pastoorsbos
Rochusstraat 11
3040 Huldenberg
België
Telefoon 0494507464