logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur | Nieuws | Activiteiten | Inschrijven op de activiteitenmailing


Adegem [Meetjesland]imageimage

Eerbetoon Paul De Wispelaere.


Datum :
Vrijdag 17 februari 2017 om 19 uur


Uitvoerder :
Guido Van Heulendonk, Herman Leenders en Jooris Van Hulle


Omschrijving :

Op 2 december 2016 overleed auteur, criticus en hoogleraar Nederlandse literatuur Paul de Wispelaere. De Wispelaere gold als één van de meest prominente auteurs van zijn generatie. Hij is 88 jaar geworden. Taalvirtuoos, woordkunstenaar: het zijn woorden die velen voor de geest sprongen, toen ze onlangs herinneringen ophaalden aan Paul De Wispelaere. Paul De Wispelaere, één van de belangrijkste Maldegemse schrijvers, verdiende zijn sporen in de literaire wereld vanaf de jaren ’60 als criticus en romanschrijver, met onder meer het schrijversdagboek ‘Paul-tegenpaul,1969-1970’ (1970) en de roman ‘Een dag op het land’ (1976) . Voor deze verdiensten ontving hij in 1998 de Prijs der Nederlandse letteren. Paul was eveneens jarenlang hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Het werk van Paul is doorspekt met een verlangen om de vergankelijkheid tegen te gaan. "Paul had een fantastische bedachtzaamheid en een zekere traagheid van kijken naar de dingen. Hij nam de tijd en hechtte belang aan het kijken naar de dingen. Ik voel me eerlijk gezegd opeens een heel stuk ouder. Nu ik erover nadenk, dat is helemaal weg." aldus schrijver en voormalig leerling Jeroen Olyslaegers.

Herman Leenders (dichter en schrijver) en Guido Van Heulendonk (Maldegems schrijver) halen herinneringen op aan Pauls werk, zijn leven en hun persoonlijke relatie met hem. Jooris Van hulle verzorgt het interview.

Paul de Wispelaere publiceerde zijn eerste werk, het verhaal 'Fantasia' in Dietsche Warande en Belfort in 1954. Verschillende andere verhalen zullen volgen. Vanaf de jaren '60 neemt zijn literair-kritisch werk een evenwaardige plaats in naast het creatieve proza.In 1972 begint hij Nederlandse letterkunde te doceren aan de Universitaire Instelling Antwerpen, waar hij in 1978 benoemd wordt tot hoogleraar. De Wispelaere is een van de zeldzame schrijvers die als essayist én romancier tot de belangrijkste auteurs van hun generatie behoren. In 1998 ontving hij voor zijn hele oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied. Voordien waren zijn essays al bekroond, onder meer met de Essayprijs van de Jan Campertstichting en de Driejaarlijkse Prijs van de Maatschappij voor Letterkunde te Leiden. Voor zijn romans kreeg hij onder meer de Belgische Staatsprijs voor verhalend proza.

Toegang: € 5. Info: 050/71 31 13 (Davidsfonds Maldegem), 050/71 43 57 (Davidsfonds Adegem) of 050/71 55 22 (Bib Maldegem).

 Piet Blomme


Locatie :
Bibliotheek
Schouwburgplaats 3-5
9990 Maldegem
Belgie