logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur | Nieuws | Activiteiten | Foto's | Inschrijven op de activiteitenmailing


Maaseik [Maasland]imageimageimage

Project 'MYTHE'


Datum :
12 mei 2016


Uitvoerder :
Ghislaine Raets, José Raets en Tony Jacobs


Omschrijving :

Op donderdag 12 mei komt u in Maaseik alles te weten over mythen. Kunstenares-dichteres Ghislaine Raets die in het verleden al tentoonstelde op verschillende locaties en verscheidene dichtbundels op haar naam heeft staan, stelt dan haar ‘Project Mythe’ voor.
Ieder mens heeft zijn reden tot bestaan, zijn eigen verhaal. Dit verhaal, onze eigen mythe ontcijferen en beleven brengt ons tot acceptatie en wordt ons tot vreugde. Een vorig project van Ghislaine Raets vertelde het verhaal van de ziel die, weggetikt uit het Licht in smartelijke val, haar terugkeer aanvangt.
Via de elementen vreugde, smart, kwaad, pijn. Op zoek naar vrede en ultieme eenwording. Zo ontdekken wij de geheimen van onszelf.

Project Mythe wil deze terugkeer tonen via liefde, verlossing, mystiek.
Inspiratie uit Keltische en Germaanse verhalen, Tarotkaarten, de rijke Wagnersymboliek religie en mystiek en ook uit onze eigen verhalen waaronder, zeer sterk, de Kaartridder.
Het project omvat schilderkunst, poëzie en muziek en sluit af met de film ‘De Kaartridder’ van Tony Jacobs.
Psycholoog José Raets zal Mythe psychologisch toelichten.

‘Project: Mythe’ licht vanuit verschillende invalshoeken de geschiedenis en achtergrond toe van de verhalen die u misschien wel goed kent, maar waarvan u wellicht nog wel meer te weten wil komen.
José Raets, klinisch psycholoog, belicht de artistieke invalshoek waar (een stuk van) het Van Eyck-erfgoed ingepast wordt in een (erg breed ) en dus Mythisch geheel.
De Ridder is uiteraard niet zo prominent bekend bij Van Eyck als de Rechtvaardige Rechters maar is toch (via Sint-Joris bv.) een belangrijke figuur in zijn werk.
Via de Heppeneertse legende is er een band met het pre-Eyckiaans verleden én met de post-Eyckiaanse beeldende kunst (via een van de kleinste retabels ter wereld, die nog steeds een religieuze functie vervult).
Zijn presentatie is een try out voor een (hernieuwde) inpassing van deze legende in het landschap tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem, met molen De Hoop als belangrijk referentiepunt.

DONDERDAG 12 mei 2016 om 20.00 uur in de bibliotheek van Maaseik, Bleumerstraat 68.
GRATIS activiteit.

Locatie :
Stedelijke Bibliotheek
Bleumerstraat 68
3680 Maaseik
België
Telefoon 0478595340
Email wimcorstjens@scarlet.be