Docent(en) :
Senden Yves, meer info
Datum :
maandag 30 sept., 7, 14, 21 okt., 4, 18, 25 nov., 2, 9 en 16 dec. 2019 van 14 tot 17 uur
Omschrijving :
Befaamde polyfonisten uit onze streken
Motetten, chansons, liederen en madrigalen
De Europese klassieke muziekgeschiedenis heeft een ongeziene evolutie doorgemaakt. Vooral het gregoriaans heeft daarin een grote rol gespeeld. De gezangen drukten hun stempel op genres als mis en mottet en dat vanaf de middeleeuwen tot diep in de renaissance. De meest exclusieve ontwikkeling in de Europese muziekgeschiedenis is evenwel de meerstemmigheid.
In dit vierde en laatste deel van de cyclus ‘Overzicht van de muziekgeschiedenis’ maakt u kennis met de vroege muziek, via werken van Leoninus en Perotinus, figuren als Tallis en Palestrina en de baanbrekende Vlaamse polyfonisten. Van de meest verheven madrigalen tot de ietwat pikante moresken, van treurzangen over drinkliederen tot ballades: Yves Senden rondt af in pure schoonheid.
Deze cursus is toegankelijk voor iedereen die houdt van of nieuwsgierig is naar klassieke muziek. Ook voor wie de andere reeksen niet volgde.
Extra: volgende concerten zijn inbegrepen bij de cursus:
- zondag 3 november 2019: Victoria's Requiem door El Grillo & Inge Bollaert om 15 uur in de Sint-Machariuskerk (Prooststraat, Gent)
- zaterdag 14 maart 2020: Back to the roots door de Wiener Sängerknaben om 20 uur in de Sint-Machariuskerk (Prooststraat, Gent)
Facultatief: concert op woensdag 4 maart 2020: Muzikale reis naar Karakorum door La Camera delle Lacrime om 20 uur in het Kraakhuis (De Bijloke, Gent)
Locatie :
Clemenspoort, zaal De Parel (Overwale 3, Gent).
Openbaar vervoer: op 250m van het St-Pietersstation. Er zijn 40 fietsenstallingen.
Auto: De Clemenspoort is vlot bereikbaar via de N60, R4, E40 of E17.
Parking: GPS-adres: Sint-Denijslaan 251; rij de oprit HELEMAAL ten einde. Volg de signalisatie 'parking Clemenspoort' (1.20 € per uur).
Info :
i.s.m. De Bijloke en Clemenspoort