logoprint

Davidsfonds Academie vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.670 - fax: 016/310.608 - academie@davidsfonds.be
 

  Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
Oceania - Reizen in het onmetelijke


Datum :
Zaterdag 24 februari 2018 van 9 tot 16.30 uur


Omschrijving :

Oceanië is een continent dat zich eindeloos uitstrekt tussen een onmetelijke hemel en oceaan. Het omvat talloze eilanden als Fiji, Tahiti, Nieuw-Zeeland, Paaseiland, Hawaï … In het collectieve geheugen roept Oceanië nog steeds het onbekende op. Pas in de 18de eeuw kwam het continent in het vizier van de Europese ontdekkingsreizigers. Maar al 60.000 jaar voor onze tijdrekening vestigden de eerste kolonisten, afkomstig uit Afrika, zich in Papoea en Australië.
Aan de hand van kaarten, scheepsmaquettes, archieven en prachtige kunstobjecten nodigt het Jubelparkmuseum u uit om de Grote Oceaan te doorkruisen in de sporen van de ontdekkingsreizigers van weleer. Via een algemene lezing en enkele keuzesessies gaan we op deze cursusdag verder dan de clichés waartoe Oceanië al te vaak herleid wordt.
(c) KMKG

PROGRAMMA
9 u.: ontvangst met koffie
9.30 - 9.40 u.: verwelkoming door algemeen directeur a.i. Alexandra De Poorter
9.45- 11.00 u.: algemene lezing
Een virtuele reis in tijd en ruimte met kunst van Oceanië als gids
door dr. Pauline van der Zee  (UGent, curator Etnografische Verzameling van het Gents Universiteitsmuseum)
Oceanië spreekt niet alleen tot de verbeelding, het getuigt ook van verbeeldingskracht. Ooit waren deze Zuidzeebewoners ’s werelds allereerste zeevaarders. U maakt een virtuele reis in tijd en ruimte, waarbij diverse fantastische kunstvoorwerpen de gids zijn. Daarbij ontmoet u ook de voorouders van de Asmat, een Papoeavolk dat aan de zuidwestkust van Nieuw-Guinea woont.  
11.15 - 12.45 u.: keuzesessies
     Sessie 1: Beeldvorming over Oceanische culturen
door dr. Fanny Wonu Veys (conservator Oceanië bij het Nationaal Museum van Wereldculturen Leiden en voorzitter Pacific Arts Association in Europa)
De culturen van Oceanië vormen een diepe inspiratiebron voor tal van beelden en films. Een voorbeeld hiervan is de recente Disneyfilm Vaiana. Daarin gaat titelheldin samen met de halfgod Maui op zoek naar het legendarische Te Fiti. In deze lezing kijkt Fanny Wonu Veys met argusogen naar dergelijke films. Wat is feit en wat is fictie? Ze besteedt daarbij ook aandacht aan de samenwerking tussen filmmakers en onderzoekers, kunstenaars en kennisdragers uit Oceanië.
     Sessie 2: Van tatau tot tattoo, van lei tot bloemenkrans: Uitwisseling met Europa van lichaamsversieringen uit Oceanië  
door dr. Karen Jacobs (hoogleraar Kunst van Oceanië aan de Sainsbury Research Unit, University of East Anglia, UK)
Hula-danskostuums, tatoeages, verentooien van paradijsvogels … De versiering van het menselijke lichaam staat centraal in Oceanië. Maar het is meer dan louter versiering, want beschilderingen, sieraden en kledij gemaakt uit kostbare materialen onthullen sociale status en identiteit. Tijdens deze lezing bespreekt dr. Karen Jacobs de betekenis van deze lichaamsversieringen, die reeds sinds de 18de eeuw zeevaarders en ontdekkingsreizigers fascineerden en zo Europese musea bereikten.
     
13 - 14 u.: broodjeslunch

14.15 - 15.45 u.: Tentoonstellingsbezoek o.l.v. gidsen
Meer dan 200 voorwerpen van Papoea, Nieuw-Caledonië, Micronesië, Fiji, Tahiti, de Markiezeneilanden, Nieuw-Zeeland, Hawaï of het Paaseiland getuigen van de rijkdom en originaliteit van de creaties van de bewoners van Oceanië. Gidsen geven u een inkijk in deze bijzondere culturen.

16 u.: receptie

Locatie :
Jubelparkmuseum (Jubelpark 10, Brussel)


Info :
016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Organisatie i.s.m. Regionale Kern Brussel Davidsfonds Academie en het Jubelparkmuseum