logoprint

Davidsfonds Academie vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.670 - fax: 016/310.608 - academie@davidsfonds.be
 

  Share
De genetische revolutie - Impact op onze maatschappij


Docent(en) :
Cassiman Jean-Jacques, meer info


Datum :
do. 22 feb. en 1 maart 2018 van 14 tot 16 uur


Omschrijving :

  • Genetische testen bij de bevolking en bij ongeboren kinderen
  • Toepassingen in gerechtszaken en historische enigma’s
  • Problemen rond identiteit en afstamming

De moleculaire biologie kende de laatste 15 jaar een ongeziene bloei, onder meer door de technologische vooruitgang. Het Menselijk Genoomproject, afgerond in 2003, genereerde heel wat nieuwe inzichten in de structuur van het menselijk DNA. Onderzoekers kunnen nu de boosdoeners die medeverantwoordelijk zijn voor ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies of reuma identificeren. Genomen van bevolkingsgroepen of dieren kunnen vergeleken worden. De technieken openden zelfs de mogelijkheid om de mens genetisch te behandelen of te manipuleren.

Al die toepassingen leveren een belangrijke bijdrage aan het voorko­men en eventueel later het genezen van erfelijke aandoeningen. Maar er rijzen ook heel wat vragen over de toepassingen in de praktijk en over de impact op onze samenleving en toekomst. Prof. dr. Jean-Jacques Cassiman gaat dieper in op die historische revolutie in kennis en technologie en de kansen die ze biedt, maar waarschuwt ook voor de gevaren. Discussieer mee!

Locatie :
CC Ter Vesten (Gravenplein 2, Beveren)


Info :
03 775 69 04 (Alex Claus) en op 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Organisatie i.s.m. Davidsfonds Reg. BeverenInschrijven :

Prijs Omschrijving
€ 40.00 Cursus (koffie inbegrepen)
€ 35.00 Cursus met Davidsfonds Cultuurkaart (koffie inbegrepen)