logoprint

Davidsfonds Academie vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.670 - fax: 016/310.608 - academie@davidsfonds.be
 

  Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
DOCVILLE -


Datum :
Zaterdag 25 maart van 10.30 tot ca. 17 uur


Omschrijving :

Eind maart vindt in Leuven de dertiende editie van het grootste documentaire filmfestival van België plaats: DOCVILLE. Acht dagen lang wordt de nadruk gelegd op documentaires met een mening, met inhoud. Op zaterdag 25 maart zijn wij te gast in hun nieuwe locatie: Cinema ZED Vesalius. Samen met de organisatoren van het festival hebben we twee topdocumentaires én -sprekers geselecteerd.

I’m not your negro vertrekt van een onafgewerkte roman van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin. De film neemt ons mee voor een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter.
Met deze Belgische coproductie kan ons land misschien eindelijk een Oscar in de wacht slepen, en wel voor ‘Beste Documentairefilm’.
Journalist Tom Van de Weghe kadert de film vanuit zijn ervaring als jarenlange VRT-correspondent in de Verenigde Staten, waar hij onder meer verslag uitbracht van het geweld tegen Afro-Amerikanen.

De tweede documentaire ‘Shadow World’ van de Belg Johan Grimonprez toont hoe de wapenhandel de wereldpolitiek beïnvloedt. De film toont de nieuwsfeiten vanuit een andere invalshoek. We kijken achter de schermen en zien wat het geweld en de terreur meebepaalt. Alle betrokkenen – politici, wapenhandelaars, activisten en onderzoeksjournalisten – worden op een andere manier in beeld gebracht, als ‘gewone’ mensen, op onbewaakte momenten. Zo krijgen we een nieuwe en genuanceerde kijk op de gebeurtenissen.
Aansluitend bij deze documentaire vertelt de Zuid-Afrikaanse onderzoeksjournalist Andrew Feinstein, wiens gelijknamige boek de basis is voor deze documentaire, meer over zijn bevindingen. (Engelstalig)
Het wordt vast en zeker de moeite!

Programma
10.30 u.: Onthaal
10.45 u.: Introductie op de dag door Frank Moens (hoofdprogrammator en director Docville)
11 u.: I’m not Your Negro met omkadering door Tom Van de Weghe
13.15 u.: Lunch
14 u.: Shadow World, nabespreking met Andrew Feinstein
Einde voorzien tussen 16.30 u. en 17 u.

Locatie :
Leuven, Cinema ZED Vesalius (Vesaliusstraat 9)


Info :
016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Leuven en DOCVILLE, een project van FONK vzwInschrijven :

Prijs Omschrijving
€ 45.00 Cursus (inbegrepen: filmtickets, lunch en 2 drankjes)
€ 35.00 Cursus met Davidsfonds Cultuurkaart