logoprint

Davidsfonds Academie vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.670 - fax: 016/310.608 - academie@davidsfonds.be
 

  Share Vlaanderen: Verbeelding werkt
Stad van vrouwen - Over begijnen en begijnhoven


Docent(en) :
Felix Mieke, meer info


Datum :
Maandag 6, 13, 20, 27 maart van 14 tot 16.15 uur


Omschrijving :

  • Vrouwelijke kracht in de middeleeuwen
  • Ketterij en mystiek van vrouwen
  • De begijnhoven: een uniek fenomeen

Je vindt ze in heel wat Vlaamse steden: de pittoreske ommuurde begijnhoven met de typische rijhuisjes rond een centrale kerk. Die begijnhoven ontstonden in de middeleeuwen, toen het nog ondenkbaar was dat vrouwen alleenstaand waren, laat staan carrière maakten. Daarom beslisten groepen vrouwen om samen te wonen. Ze gingen daarbij ook op zoek naar een persoonlijke vorm van spiritualiteit, al dan niet gesteund door de Kerk.

Mieke Felix legt uit hoe de begijnen in de Nederlanden erin slaagden om hun unieke samenlevingsvorm aanvaardbaar en respectabel te maken en hoe ze hun stadjes-in-de-stad uitbouwden. Elders in Europa werd de beweging verdacht gemaakt en uitgeroeid. Een boeiende cursusreeks over vrouwen die koppig hun eigen weg gingen.

EXTRA: Het Tiense begijnhof is een van de oudste van België. Bombardementen in 1944 legden de meeste huisjes in puin, een goede 20 jaar later werd een brand de overgebleven kerk helaas ook fataal. De Leuvense begijnhoven, die bijna gelijktijdig met het Tiense ontstonden, zijn wel zo goed als intact gebleven. Daar kan je nog beter een beeld krijgen van hoe de begijnen een stad-in-de-stad uitbouwden. Onder leiding van de docente kan je als afsluiter bij deze cursus de Leuvense begijnhoven gaan ontdekken. (facultatief, woe. 29 maart om 13 u.)

Locatie :
CC De Kruisboog (Sint-Jorisplein 20, Tienen)


Info :
016 81 38 86 (Theo Meyvis) en op 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. TienenInschrijven :

Prijs Omschrijving
€ 64.00 Cursus (inbegrepen: koffie en digitale syllabus)
€ 56.00 Cursus met Davidsfonds Cultuurkaart
€ 79.00 Cursus met bezoek Leuvense begijnhoven (incl. drankje)
€ 71.00 Cursus met bezoek Leuvense begijnhoven met Davidsfonds Cultuurkaart (incl. drankje)