logoprint

Davidsfonds Academie vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.670 - fax: 016/310.608 - academie@davidsfonds.be
 

  Share Instagram: davidsfonds.cultuurnetwerk

Vlaanderen: Verbeelding werkt
De Russische Revolutie - Een nieuwe wereld op de ruïnes van Rusland


Docent(en) :
Waegemans Emmanuel, meer info
Coudenys Wim, meer info


Datum :
Vrijdag 10, 17, 24 en 31 maart van 14 tot 16 uur


Omschrijving :

  • De voorgeschiedenis
  • De impact van de revolutie op Rusland en de wereld
  • De culturele betekenis van de Russische Revolutie

In het begin van de 20ste eeuw was Rusland een van de enige Europese landen waar de macht van de vorst nog bijna onbeperkt was. De Romanovs regeerden er al 300 jaar, geleidelijk aan begon hun macht af te brokkelen. Er ontstonden politieke partijen en arbeidsraden, de alleenheerschappij van de tsaar werd in vraag gesteld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Rusland aan de zijde van de geallieerden, maar militaire nederlagen en bevoorradingsproblemen leidden tot grote ontevredenheid bij de bevolking.

In 1917 barstte de etterbuil. De Februarirevolutie bracht de tsaar ten val. De ‘Voorlopige Regering’ nam de macht over, maar werd in de oktober afgezet door de staatsgreep van de bolsjewieken. Ruim 70 jaar lang zou het communistische Rusland de wereldpolitiek domineren. In deze cursus schetsen Wim Coudenys en Manu Waegemans de Russische Revolutie van 1917 in haar brede cultuurhistorische context.

Deze cursus is een REISCURSUS.
Reiscursussen vormen de ideale voorbereiding voor uw Davidsfonds Cultuurreis. Als u zich inschrijft voor deze cursus en de bijbehorende cultuurreis, krijgt u maar liefst 25 euro korting voor de cursus. Het enige wat u moet doen is bij uw betaling deze vermelding toevoegen: ‘duo reis+cursus’. Wij kijken de inschrijvingen na, en storten u € 25 terug. Ook als u zich dus nog tijdens de cursus voor de reis inschrijft, krijgt u de korting teruggestort. 

reis ‘Moskou en Sint-Petersburg met speciale aandacht voor 100 jaar Oktoberrevolutie’ met Emmanuel Waegemans, 15 tot 22 september 2017

Locatie :
Stedelijke Bibliotheek, Bleumerstraat 68, Maaseik


Info :
089 56 74 40 (Martin Slangen) en op 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie)

Org.: i.s.m. Davidsfonds Reg. Maaseik en bibliotheek MaaseikInschrijven :

Prijs Omschrijving
€ 64.00 Cursus (inbegrepen: koffie en digitale syllabus)
€ 56.00 Cursus met Davidsfonds CultuurkaartCultuurreizen :
Imponerende steden, 100 jaar na de revolutie - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK