logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share
In de kijker

Nieuwe samenwerking

WPG Uitgevers en Davidsfonds Uitgeverij slaan de handen in elkaar


  • Davidsfonds Uitgeverij komt onder de vleugels van WPG Uitgevers België
  • Merknamen ‘Davidsfonds’ en ‘Infodok’ blijven bestaan, toekomst blijft verzekerd
  • Alle bestaande afspraken met auteurs, leveranciers enz. blijven behouden

Davidsfonds Uitgeverij zet sinds 1 januari 2016 haar traditie en haar unieke karakter voort onder de vleugels van WPG Uitgevers. Daardoor legt het Davidsfonds de focus opnieuw op het socioculturele werk. Tegelijk komt er door de samenwerking een grotere diversiteit in titels, die ook de Davidsfonds leden ten goede komt. De toekomst van de merknamen ‘Davidsfonds’ en ‘Infodok’ blijft verzekerd en de imprints zullen blijven voortbestaan. 

Het Davidsfonds, opgericht in Leuven in 1875,  is een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, grote en kleine evenementen organiseert, cursussen op niveau aanbiedt en reizen met een meerwaarde opzet. Het Davidsfonds is actief op honderden plekken, in heel Vlaanderen, en focust in alles wat het doet op taal, geschiedenis en kunst. Het boek speelt al 140 jaar een belangrijke rol in de werking van de vereniging.

Davidsfonds vzw bundelt de verenigingsactiviteiten. Het plaatselijke sociocultureel werk staat daarbij centraal. Naast zijn socioculturele werking staat het Davidsfonds eveneens bekend voor het kwalitatieve aanbod van boeken, uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij, voor de hoogstaande cultuurhistorische reizen van Davidsfonds Cultuurreizen en voor de verdiepende en inspirerende cursussen van Davidsfonds Academie.

Davidsfonds Uitgeverij nv werd opgericht in 1992, en staat sterk op het terrein van origineel uitgegeven kinder- en jeugdboeken (onder het label Infodok) en boeken over taal, kunst en geschiedenis. Davidsfonds Uitgeverij beschikt niet alleen over een rits gereputeerde fondsauteurs, ze biedt jaar na jaar ook kansen aan jonge, debuterende schrijvers. Succesvolle illustratoren geven vorm aan de kinderboeken.

WPG Uitgevers is een onafhankelijke groep van multimediale bedrijven in Nederland en België, gericht op het rendabel uitgeven en exploiteren van relevante, kwalitatief hoogstaande producten en diensten die schoonheid en inzicht verschaffen. Met de uitgeverijen Manteau (crime, fictie, non-fictie, culinair en jeugd) en Standaard Uitgeverij (strips) staat WPG Uitgevers in Vlaanderen voor brede en kwalitatieve publicaties die hun weg vinden naar een groot publiek. Met De Bezige Bij en Uitgeverij Bruna in Nederland, en de kinderfondsen Querido, Leopold, Ploegsma en Zwijsen bestrijkt WPG Uitgevers bovendien een breed spectrum van literaire topkwaliteit in fictie en non-fictie tot populaire jeugdboeken en -reeksen.

Tine Verhelst, algemeen directeur van het Davidsfonds: “De bedrijfseconomische aspecten van het uitgeven behoren niet tot de kerntaken van een socioculturele vereniging. Gegeven de context waarin cultuurorganisaties vandaag aan de slag gaan, is het noodzakelijk om de focus op de essentie van het socioculturele werk te leggen. Het Davidsfonds verlaat het boek niet, maar creëert door deze samenwerking ruimte voor diversiteit in titels, naast het behoud van de traditionele sterkhouders. En dat komt de 44.500 leden van de vereniging ten goede. De unieke samenwerking met de auteurs blijft behouden en kan in de nieuwe context op efficiënte wijze voortgezet worden. Door deze samenwerking is de toekomst van de merknamen ‘Davidsfonds’ en ‘Infodok’ verzekerd”.

WPG Uitgevers België biedt voor Davidsfonds Uitgeverij en Infodok een (t)huis waar ze kunnen terugvallen op een goed geolied team met een sterke vertegenwoordiging op de Vlaamse en Nederlandse markt. Het aanbod van beide uitgeverijen is zeer complementair. “Met de uitgaven van Davidsfonds versterken we ons kwalitatieve non-fictie aanbod. En ook de uitgaven van Infodok passen mooi in ons kinderportfolio”, stelt Peter Quaghebeur, ceo van WPG Uitgevers België. “Daarnaast zijn we verheugd om met onze uitgaven een kwalitatieve selectie van literatuur, non-fictie en jeugdromans aan de leden van het Davidsfonds te kunnen aanbieden. Zodoende zal deze samenwerking ook een tastbare meerwaarde betekenen voor de leden én de evenementen van het Davidsfonds.”

Peter Quaghebeur ziet in deze samenwerking ten slotte ook een uitgesproken positief signaal voor de toekomst van het boek in Vlaanderen: “Met deze samenwerking onderstreept WPG Uitgevers België meer dan ooit haar ambitie om als relevante speler haar plaats binnen het Vlaamse uitgeefvak op te nemen en bevestigt ze haar vertrouwen en geloof in het boekenvak.”Terug