logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share
Nationale evenementen


image

De Nacht van de Geschiedenis

Datum :
Dinsdag 22 maart 2016


Locatie :
Overal in Vlaanderen


Omschrijving :

17.500 bezoekers voor De Nacht van de Geschiedenis 2015
Davidsfonds Geschiedenis
prijs 2015
De Nacht van de Geschiedenis 2016

17.500 bezoekers voor De Nacht van de Geschiedenis 2015
Op dinsdag 24 maart 2015 vond de 13de editie van De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds plaats. Die stond dit jaar in het teken van landbouw en visserij door de eeuwen heen en lokte 17.500 bezoekers. De bezoekers namen op een van de 235 plekken in Vlaanderen deel aan een geschiedenisactiviteit.

Een bezoek aan een landbouwbedrijf, manège, imker of molen, een lezing over de geschiedenis van de landbouw, een rondleiding in een heemkundig museum, een boerenmarkt of boerenfeestmaal, een landelijke quiz… Het aanbod van activiteiten was erg divers. U vindt het programma van de vorige editie onderaan deze pagina.

Algemeen directeur Tine Verhelst was tevreden met de opkomst: ‘We zijn erg trots dat we er ook dit jaar in geslaagd zijn om zoveel deelnemers op een fijne en toegankelijke manier geschiedenis te laten beleven. De 17.500 bezoekers zijn het bewijs dat geschiedenis leeft en dat er een grote interesse is voor onze landbouwgeschiedenis’. 

Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015
Sophie De Schaepdrijver heeft voor haar aandacht voor WOI de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015 gewonnen. De Schaepdrijver was auteur en presentator van de documentaire Brave little Belgium en werkte het historische luik van de tentoonstelling 14-18 Oorlog in beeld|Brugge in oorlog uit. Zo slaagde ze er volgens de jury in om geschiedenis op een toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen te brengen.

De Schaepdrijver haalde het van zes andere genomineerden: pedagoog Patrick Allegaert, historica en journaliste Tina De Gendt,  tv-kok en chef Jeroen Meus, ex-journalist Johan Op de Beeck, journalist Sven Speybrouck en wetenschapshistoricus Geert Vanpaemel. Ze wint het symbolische bedrag van 2.015 euro.

De jury bestond dit jaar uit twaalf journalisten, academici en vertegenwoordigers uit de culturele sector: Dirk Debuysere (Davidsfonds Academie), Bart Dobbelaere (De Standaard), Bruno De Wever (UGent), Bart Eeckhout (De Morgen), Marc Jacobs (FARO, VUB), Griet Lemaire (VILT), Annemie Peeters (Radio 1), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Yves Segers (CAG, KU Leuven), Kristl Strubbe (Herita) en Herman Van Goethem (Kazerne Dossin, UAntwerpen).

De Nacht van de Geschiedenis 2015 was een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Radio 2, AVEVE, Boerenbond, Landelijke Gilden, Eos Memo, FARO, VILT, Heemkunde Vlaanderen en Centrum Agrarische Geschiedenis.

De Nacht van de Geschiedenis 2016
De Nacht van de Geschiedenis 2016 zal plaatsvinden op dinsdag 22 maart 2016 en staat in het teken van 'Smaak', in de meest uiteenlopende betekenissen van het woord. Smaak doet natuurlijk meteen denken aan onze culinaire geschiedenis, van België in het algemeen en van jouw gemeente in het bijzonder. Kom meer te weten over de geschiedenis van de restaurants en andere eetgelegenheden in jouw buurt of over het beroep van een chocolatier, bakker, traiteur... door de eeuwen heen. Misschien ontdekt u wel enkele goed bewaarde recepten?!

Of ga smaakvol op verkenning door het gebied van de kunst, mode of reclame. Vergelijk 'de goede smaak' van vroeger en nu. Wat was vroeger smakeloze reclame - en is dat nu misschien niet meer? En wat met smaak in de kunst in het verleden en vandaag? 

In de loop van januari 2016 vindt u op deze pagina het volledige programma. 
 Programmakrant De Nacht van de Geschiedenis 2015 - 4082 kb
 Persbericht aantal deelnemers - 372 kb