logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share
Nationale evenementen


image

De Nacht van de Geschiedenis

Datum :
Dinsdag 22 maart 2016


Locatie :
Op zo'n 200 plekken in Vlaanderen


Omschrijving :

Bijna 200 activiteiten
Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten
Culinaire geschiedenis
Geschiedenis van de (wan)smaak

Bijna 200 activiteiten
De Nacht van de Geschiedenis 2016 vindt plaats op dinsdag 22 maart 2016 en staat in het teken van 'Smaak', in de meest uiteenlopende betekenissen van het woord. Op die avond kan je op zo'n 200 plekken smaakvolle geschiedenis beleven met brouwerijbezoeken, proeverijen, kookworkshops, lezingen over de geschiedenis van de gastrononomie en de kunst ... Ontdek nu het hele programma in de brochure hierboven.

Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten
De keuze voor het thema 'Smaak' is niet toevallig. In maart verschijnt het boek Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten van historica Annelies Van Wittenberghe. Dat is een onconventioneel kookboek dat onze culinaire geschiedenis vertelt en vertaalt in smakelijke gerechten.

Elk recept is gebaseerd op een tekst uit een authentiek historisch kookboek. Zo'n 200 Davidsfonds afdelingen zijn met dat thema aan de slag gegaan en hebben het vertaald naar hun lokale geschiedenis.

Culinaire geschiedenis
Smaak doet natuurlijk meteen denken aan onze culinaire geschiedenis, van België in het algemeen en van jouw gemeente in het bijzonder. Kom meer te weten over de geschiedenis van de restaurants en andere eetgelegenheden in jouw buurt of over het beroep van een chocolatier, bakker, traiteur... door de eeuwen heen. Misschien ontdek je wel enkele goed bewaarde recepten?!

Geschiedenis van de (wan)smaak
Of ga smaakvol op verkenning door het gebied van de kunst, architectuur, mode of fotografie. Vergelijk 'de goede smaak' van vroeger en nu. Wat was vroeger smaakvolle kunst - en is dat nu misschien niet meer? En wat met smaak in de fotografie in het verleden en vandaag? 

Toch liever een papieren programmakrant? Stuur dan een mailtje naar evenementen@davidsfonds.be en vergeet uw adres niet te vermelden.

De Nacht van de Geschiedenis 2016 is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Radio 2, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, RondomFARO, Heemkunde Vlaanderen en Centrum Agrarische Geschiedenis.

 Persbericht De Nacht van de Geschiedenis 2016 - 837 kb
 Programmakrant De Nacht van de Geschiedenis 2016 - 2799 kb

Boeken & cd's :
Smaak!