logoprint

Davidsfonds vzw - Blijde-Inkomststraat 79-81 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share
Nationale evenementen


imageimage

De Nacht van de Geschiedenis

Datum :
Dinsdag 25 maart 2014


Locatie :
Overal in Vlaanderen


Omschrijving :

Recordaantal deelnemers voor De Nacht van de Geschiedenis
Piet Chielens wint derde Davidsfonds Geschiedenisprijs
De Nacht van de Geschiedenis 2015


Recordaantal deelnemers voor De Nacht van de Geschiedenis
Zo'n 23.500 geschiedenisliefhebbers namen op dinsdag 25 maart deel aan 235 activiteiten tijdens de twaalfde Nacht van de Geschiedenis. Dat is maar liefst 7.000 meer dan vorig jaar en tegelijk het hoogste aantal deelnemers ooit. Dit jaar draaide alles rond het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. In flink wat gemeenten kon je ontdekken hoe de Groote Oorlog invloed had op het leven van alledag in ‘14-‘18.

Veel activiteiten trokken honderden bezoekers en meer dan de helft ervan was op voorhand al volzet. Flink wat afdelingen staken exclusieve lezingen in elkaar, zetten unieke rondleidingen op poten, lieten de deelnemers kennismaken met hun eigen dorpsgeschiedenis … en dat werd gesmaakt door het publiek. In Maaseik ontdekten 300 deelnemers via een avondvullend programma met lezingen, een tentoonstelling en een theatervoorstelling het leven in hun stad tijdens WO I. In Dendermonde – één van de drie martelaarssteden – kwamen 400 mensen een kijkje nemen naar het totaalspektakel over het verhaal van hun stad. Ook op vele andere plaatsen was De Nacht van de Geschiedenis een succesavond: in Leuven beklommen bijvoorbeeld 165 mensen de toren van de universiteitsbibliotheek en bij de Davidsfonds afdeling Antwerpen Jan Blom was de toeloop voor hun lezing van Thomas G. Maes, auteur en jurist, zo groot dat de organisatie 80 mensen niet heeft kunnen binnenlaten!


Piet Chielens wint derde Davidsfonds Geschiedenisprijs
De derde Davidsfonds Geschiedenisprijs, uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, gaat naar Piet Chielens, coördinator en drijvende kracht achter de vernieuwing van het In Flanders Fields Museum in Ieper. De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft ingezet om de uitstraling van geschiedenis op een positieve manier te beïnvloeden. De laureaat ontvangt het symbolische bedrag van 2.014 euro

Uit een shortlist van 6 kandidaten werd Piet Chielens verkozen tot laureaat van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014. De jury omschreef hem als volgt: ‘Piet Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator van dat museum greep hij ook de kans om na te denken over de herdenkingsindustrie rond WO I en hoe die herdenking op een respectvolle manier kan plaatsvinden. Daarnaast presenteerde hij het afgelopen jaar samen met Birger Stichelhaut ook het boek ‘De Oorlog vanuit de Lucht’, waarin hij met zorgvuldig gekozen en becommentarieerde luchtfoto’s inzicht geeft in het verloop van de oorlog en de veranderingen van het landschap in zijn archeologische, historische, militaire en natuurlijke elementen.’

Dit was de shortlist:
Piet Chielens, coördinator en vernieuwer van het In Flanders Fields Museum in Ieper.
Sophie De Schaepdrijver, historica en schrijfster van De Groote Oorlog. Het Koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Arnout Hauben, reportage- en documentairemaker die voor zijn reeks Ten Oorlog een voettocht langs de Europese frontlijn maakte.
Stefan Hertmans schreef het boek Oorlog en terpentijn, gebaseerd op oude geschriften van zijn grootvader. Hij is met dit boek ook genomineerd voor de Gouden Boekenuil 2014.
Giselle Nath, historica, publiceerde Brood willen we hebben, dat een blik biedt op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België.
Liesbet Nys schreef als historica het boek Vooruit Gent, naar aanleiding van 100 jaar Vooruit.

De jury van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014 bestond uit Jan Braet (Knack), Roel Daenen (FARO, steunpunt cultureel erfgoed, & 1ste laureaat), Dirk Debuysere (Davidsfonds Academie), Gita Deneckere (UGent, Instituut voor Publieksgeschiedenis), Bart Dobbelaere (De Standaard), Bart Eeckhout (De Morgen), Laure Messiaen (LECA, landelijk expertisecentrum voor cultuur van alledag), Jorijn Neirynck (Tapis Plein, landelijk expertisecentrum immaterieel cultureel erfgoed), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Roel Van Bambost (journalist VRT), Rik Van Cauwelaert (journalist) en Herman Van Goethem (Kazerne Dossin, UAntwerpen & 2de laureaat).

De Nacht van de Geschiedenis 2015
Volgend jaar is er uiteraard opnieuw een Nacht van de Geschiedenis. De 13de editie zal plaatsvinden op dinsdag 24 maart 2015 en zal draaien rond alles wat met landbouw en visserij te maken heeft. Vind hier het volledige programma van De Nacht van de Geschiedenis (lage resolutie) - 2132 kb

Cursussen :
De Groote Oorlog
De Groote Oorlog
De Antwerpse forten in de Groote Oorlog van 1914
Vluchtelingen, oorlogsvrijwilligers, brievensmokkelaars en spionnen
Boeken & cd's :
De Eerste Wereldoorlog
De visie van de vijand. Wereldoorlog I door de ogen van Duitse fotografen
De Eerste Wereldoorlog. Toen en nu. WO I in gedenktekens, monumenten en begraafplaatsen
In Flanders Fields: den grooten oorlog in beeld
Wandelbox In Flanders Fields
De Grote Oorlog op kleine schaal
De Grote Oorlog voor kleine kinderen. Heldenmoed in beeld
De vijand
Hands on
Oorlog zonder einde (1914-1918)
Sporen van de Grote Oorlog
Kassa! Kassa!
De gewone man als oorlogsmisdadiger
Het grote taboe na de grote oorlog
Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog
Het ansicht van de grote oorlog. WO I in 303 postkaarten
'14-'18. Oorlog in België
Oorlog onder water
Cultuurreizen :
Ieper. Belangrijk slagveld van de Eerste Wereldoorlog - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK
De fortengordel om Antwerpen tijdens WO I - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK
Ieper. Belangrijk slagveld van de Eerste Wereldoorlog - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK
Ieper. Belangrijk slagveld van de Eerste Wereldoorlog - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK
De fortengordel om Antwerpen tijdens WO I - INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK