logoprint

Davidsfonds vzw - Blijde-Inkomststraat 79-81 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 Share
Nationale evenementen


image

De Nacht van de Geschiedenis

Datum :
Dinsdag 24 maart 2015


Locatie :
Overal in Vlaanderen


Omschrijving :

De Nacht van de Geschiedenis 2015
De boer op!
23.500 bezoekers
Davidsfonds Geschiedenisprijs

Wijzigingen

De Nacht van de Geschiedenis 2015
Op dinsdag 24 maart 2015 vindt de 13de editie van De Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds plaats. Die staat dit jaar in het teken van landbouw en visserij. Op die avond ben je op zo’n 235 plekken in Vlaanderen welkom voor een boeiende geschiedenisactiviteit.

De boer op!
Bezoek een landbouwbedrijf, een manège, een imker of een molen, woon een lezing bij over de geschiedenis van de landbouw, ga naar een heemkundig museum en ontdek oude landbouwwerktuigen, geniet van een boerenmarkt of boerenfeestmaal, neem deel aan een landelijke quiz… Er is ongetwijfeld een activiteit bij jouw in de buurt die bij jou in de smaak valt.

23.500 bezoekers
Misschien ken je De Nacht van de Geschiedenis al en was je er bij de vorige editie ook bij? In 2014 stond het dagelijkse leven tijdens WO I centraal. Toen namen 23.500 geïnteresseerden deel aan De Nacht van de Geschiedenis – een absoluut record. Maken we er ook dit jaar samen een topeditie van?

Davidsfonds Geschiedenisprijs
Naar aanleiding van De Nacht van de Geschiedenis wordt de vierde Davidsfonds Geschiedenisprijs uitgereikt. Die gaat naar de persoon die vorig jaar (2014) geschiedenis op de meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen heeft gebracht, zonder daarbij de inhoudelijke kwaliteit uit het oog te verliezen. De laureaat krijgt 2.015 euro, een symbolisch bedrag dat elk jaar met een euro vermeerderd wordt.

Een jury van journalisten, academici en vertegenwoordigers uit de culturele sector selecteert de winnaar. De jury bestaat dit jaar uit Dirk Debuysere (Davidsfonds Academie), Bart Dobbelaere (De Standaard), Bruno De Wever (UGent), Bart Eeckhout (De Morgen), Marc Jacobs (FARO, VUB), Griet Lemaire (VILT), Annemie Peeters (Radio 1), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Yves Segers (CAG, KU Leuven), Kristl Strubbe (Herita) en Herman Van Goethem (Kazerne Dossin, UAntwerpen). Op 22 maart wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Wijzigingen
  • 2300 Turnhout: Bosverleden van de Antwerpse Kempen. Die activiteit vindt niet plaats in Graatakker 11 - zoals vermeld in de programmakrant - maar in Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout.
  • 9112 Sinaai: Sinaai: een boerendorp tot 1945. De prijs voor die activiteit is niet 5 euro (en 3 euro met Davidsfonds Cultuurkaart) - zoals vermeld in de programmakrant - maar 7 euro (en 5 euro met Davidsfonds Cultuurkaart). In de prijs is wel een ambachtelijk bier en een spie Limburgse vlaai inbegrepen.

Download de programmakrant via de link onder aan deze pagina, of vraag gratis een exemplaar aan via evenementen@davidsfonds.be of 016/310.600.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Radio 2, AVEVE, Boerenbond, Landelijke Gilden, Eos Memo, FARO, VILT, Heemkunde Vlaanderen en Centrum Agrarische Geschiedenis.

 Programmakrant De Nacht van de Geschiedenis 2015 - 4663 kb
 Campagnebeeld De Nacht van de Geschiedenis 2015 - 77 kb
 Persbericht De Nacht van de Geschiedenis 2015 - 335 kb

Boeken & cd's :
Boter bij de vis
Boer vindt land