logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 SOS Kinderdorpen 2016

Share
Nationale evenementen


image

Toast Literair

Datum :
Zondag 24 januari 2016


Locatie :
Op zo'n 200 plekken in Vlaanderen


Omschrijving :

Bijna 12.000 deelnemers voor 6de Toast Literair

Op zondagvoormiddag 24 januari namen maar liefst 11.596  literatuurliefhebbers deel aan de 6de editie van Toast Literair van het Davidsfonds. Het evenement is daarmee een van de grootste literaire initiatieven in Vlaanderen geworden, dat op de voorlaatste zondag van januari literatuur verenigt met een lekker uitgebreid ontbijt of een sprankelende toost.

Om en bij de 200 Davidsfonds afdelingen organiseerden zondag 24 januari de 6de editie van de literaire brunch Toast Literair. Dat initiatief is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een van de grootste literaire evenementen in Vlaanderen. Op de voorlaatste zondag van januari brengen tientallen Davidsfonds afdelingen zo heel wat mensen samen rond literatuur met auteursbezoeken, literaire performances, literaire wandelingen, poëtische vertellingen, voordracht, boeiende lezingen enz. En dat allemaal in combinatie met een uitgebreid ontbijt en/of een lekker aperitief.

Flink wat toonaangevende auteurs waren te gast op Toast Literair – onder meer: Bavo Claes, Griet Op de Beeck, Christophe Vekeman, Marc Didden, Geert Van Istendael, Dirk Bracke, Ed Franck, Anne Provoost, Veerle Dobbelaere, Bart Moeyaert, Betty Mellaerts, Bavo Dhooge, Toni Coppers, Chris De Stoop, Bernard Dewulf… En ook jongeren dompelde het Davidsfonds onder in literatuur. Op heel wat plaatsen was er een jeugdactiviteit of een apart onderdeel voor kinderen gepland. Van een jeugdauteur die op bezoek kwam over poëzie door en voor jongeren tot een creatieve workshop rond een literaire expo. Zo werd Toast Literair meteen ook een activiteit voor het hele gezin.

Uitschieters waren Davidsfonds Ieper dat 170 mensen bijeenbracht voor de prijsuitreiking van de lokale creatieve schrijfwedstrijd, in combinatie met woord- en muziekacts van leerlingen van de Ieperse Academie. Verder waren er 130 deelnemers in Genk voor jeugdauteur Els Beerten in gesprek met Phara De Aguirre, 106 literatuurliefhebbers voor Geert Van Istendael in Bierbeek, 103 deelnemers in Heldergem voor de literaire smaak van politierechter Peter D’Hondt,  90 aanwezigen voor Bart Moeyaert in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en evenveel deelnemers aan een literair aperitief met Griet Op de Beeck in Ekeren. En tot slot was er de live-uitzending van Touché op Radio 1 die, in het kader van Toast Literair 210 mensen samenbracht in Bozar in Brussel, met journalist en auteur Rudi Vranckx als centrale gast.

Toast Literair 2016 was een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Radio 1, Rondom, ConfituurKBC en Bozar.


 Programmakrant Toast Literair 2016 - 1564 kb


De radiospot van Toast Literair, op Radio 1