logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur Activiteiten | Inschrijven op de activiteitenmailing


Londerzeel [Land van Affligem en Grimbergen]imageimageimage

DAGUITSTAP per autocar naar UTRECHT met geleid bezoek aan de stad en de Mariatentoonstelling in het Catharijneconvent of de Rietveldcollectie in het Centraal Museum - naar keuze


Datum :
vrijdag 19 mei 2017


Uitvoerder :
Davidsfonds Londerzeel samen met de Gemeentelijke Cultuurdienst


Omschrijving :

Op en rond het huidige Domplein legden de Romeinen in 50 na Chr. de basis van een nederzetting aan de oevers van de Rijn. Het fort maakte deel uit van de verdedigingsgordel (de Limes) langs de noordgrens van het rijk.
In de 7e E stichtte de Angelsaksische monnik Willibrordus binnen de verlaten Romeinse grenspost een centrum met twee kerken. Zo werd en bleef Utrecht de zetel van het bisdom. In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en gedurende de Middeleeuwen werd het een welvarend centrum tot de provincie Holland die rol overnam dankzij de Atlantische zeehandel. Een opmerkelijke Utrechtenaar bracht het zelfs tot paus Adrianus VI.
De stad kende verder een bewogen geschiedenis van godsdienstconflicten en oorlog, waarbij de Spaanse bezetting en de Franse agressie een rol spelen. De link met onze geschiedenis en de Scheiding van de Nederlanden is immers nooit veraf.
Bekende figuren in kunst en literatuur : Gerrit Rietveld, Dick Bruna en Thea Beckman.
Bezoek twee opmerkelijke musea :
•Het Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38 www.catharijneconcent.nl
In een sfeervol middeleeuws klooster is het museum voor christelijke kunst gevestigd. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld. Prachtig worden schilderijen van grote meesters, eeuwenoude manuscripten en goud en zilver in een moderne vormgeving gepresenteerd..
Momenteel loopt er een thematentoonstelling over MARIA. Ontdek hoe veelzijdig deze wereldvrouw is. Je leert hoe Maria een mondiaal symbool geworden is voor vrouw-zijn, gezin, angst, verdriet, troost en bescherming. Devotie en verhalen brengen de menselijkheid van deze wonderlijke vrouw in beeld.
•Het Centraal Museum Agnietenstraat 1 www.centraalmuseum.nl
Dit museum - eveneens gevestigd in kloostergebouwen rond een prachtige binnentuin ) vertelt de geschiedenis van de stad. Naast een collectie Oude Meesters krijgt de hedendaagse kunst aandacht : actuele mode, design en moderne kunstuitingen. Er loopt bovendien een tentoonstelling “100 jaar De Stijl”, met de Utrechtse architect Gerrit Rietveld als blikvanger. Speciale aandacht krijgt de maquette van het Schröderhuis (Prins Hendriklaan 50, nabij het Wilhelminapark). De Stijl is zonder twijfel de belangrijkste bijdrage van Nederland aan de cultuur van de 20ste E. Het tijdschrift werd een icoon van de moderniteit over heel de wereld. In 2017 werd deze wereldberoemde avant-garde kunstbeweging met Mondriaan, Rietveld en van der Leck precies honderd jaar geleden opgericht. Ze staan aan de wieg van de abstracte kunst.
Op de museumzolder stappen wij Dick Bruna’s authentieke atelier binnen, Nijntjes geboorteplaats. Met het sober getekende konijntje staat hij helemaal in de lijn van de grote Utrechtse designer Rietveld.

PRAKTISCH
07.30u : Vertrek aan de parking Carrefour in de Kerkhofstraat
10.15u : Koffie met gebak
11. 00u tot 12.30u : Begeleide cultuurhistorische stadswandeling “Utrechts Hotspots”
12. 45u tot 14u : Middagmaal
We voorzien als voorgerecht Pomodorisoep
Als hoofdgerecht hebt u de keuze tussen : ° Saté met frietjes
° Schelvis met frietjes
Een kopje koffie of thee met bonbons om af te sluiten
14. 30u tot 15.30u : museumbezoek met audiogidsen (sluitingstijd 17u)
Keuze te maken uit : ° Catharijneconvent : religieuze kunst en tentoonstelling Maria
° Centraal Museum : schilderkunst en 100 jaar De Stijl + Dick Bruna
16. 00u tot 18. 00u : vrije tijd
- Flaneren in smalle straatjes
- Verpozen op de lager gelegen werven aan de Oudegracht
- Snoepen van een chocoladen Domtorentje
- Proeven van de uitzonderlijke bierkeuze in het voormalig kerkgebouw, nu een nostalgische biertempel, het Belgisch Bier Café Olivier (adres: Achter Clarenburg 6a)
18. 00u : Vertrek naar Londerzeel
TOTAALPAKKET aan € 62,00
(busvervoer, middagmaal, toegangsgelden, audio en gidsen). Gelieve er rekening mee te houden dat afhankelijk van het aantal deelnemers de prijs nog kan wijzigen.
INSCHRIJVEN en CASH te betalen op de Cultuurdienst, Malderendorp 14, vanaf 18 APRIL
(menukeuze en keuze museumbezoek melden)
Info : 052/31 94 64 of cultuur@londerzeel.be
Toelichting : www.londerzeel.davidsfonds.be/activiteiten


Locatie :
dagtrip naar UTRECHT

 Belangrijke bijkomende info (4 blzn) over de tijdelijke Mariatentoonstelling en het Catharijneconvent - 719 kb