logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur | Nieuws | Activiteiten | Inschrijven op de activiteitenmailing


Maldegem [Meetjesland]imageimage

Hommage Paul De Wispelaere


Datum :
vrijdag 17 februari 2017 om 19.00 uur


Uitvoerder :
Herman Leenders, Guido Van Heulendonk, Jooris Van Hulle


Omschrijving :

Op 2 december 2016 overleed auteur Paul De Wispelaere. Paul was Maldegemnaar en één van de boegbeelden van de Vlaamse literatuur. Vanaf eind jaren '50 schreef hij verhalen en romans. Daarvoor kreeg De Wispelaere in 1998 de Prijs van de Nederlandse Letteren. Daarnaast doceerde hij ook aan de Universiteit Antwerpen. Taalvirtuoos, woordkunstenaar: het zijn woorden die velen voor de geest kwamen, toen ze onlangs herinneringen ophaalden aan Paul De Wispelaere. Paul overleed maar zijn literaire erfenis leeft voort.

De in Brugge geboren De Wispelaere pionierde met subtiele tussenvormen tussen essay en roman. Hij was een van de eerste Vlaamse auteurs die welbewust de muren tussen fictie en non-fictie sloopte. Toch stond het voorzichtige experiment bij de Wispelaere de leesbaarheid niet in de weg. De generatiegenoot van Hugo Claus, Jef Geeraerts en Hugo Raes is vaak geprezen voor zijn tedere en poëtische stijl. Tot de hoogtepunten van zijn mozaïekachtige oeuvre behoren de autobiografische romans 'Tussen tuin en wereld' (1979), 'Mijn huis is nergens meer' (1982) en het schrijversdagboek 'Het verkoolde alfabet' (1992). Jeroen Brouwers roemde het als “een mooi, introvert dagboek” en wees op “het hoge niveau en de integriteit” van De Wispelaeres literaire werk.
De bedreiging van de natuur door industrie of bouwspeculatie wekte zijn woede op. Het ecologisch bewustzijn zit in zijn boeken diep verankerd. Vandaar het belang van de 'tuin' , symbool van 'het bedreigde paradijs', oord van speelsheid en liefde, gekoesterd als idyllische plek van de kindertijd. Ook vrijmoedige erotiek speelt in De Wispelaeres boeken een prominente rol.
Het werk van Paul is doorspekt met een verlangen om de vergankelijkheid tegen te gaan. Paul had een fantastische bedachtzaamheid en een zekere traagheid van kijken naar de dingen.

Herman Leenders (dichter en schrijver) en Guido Van Heulendonk (Maldegems schrijver) halen herinneringen op aan Paul' s werk, zijn leven en hun persoonlijke relatie met hem. Jooris Van Hulle verzorgt het interview.

Prijs€ 5,00 te betalen aan de ingang
Reservaties•Bel naar 050 71 55 22 of 050 71 31 13
•thomas.de.groote@maldegem.be
•damasec@telenet.be


 Agnes Van Craenenbroeck


Locatie :
Bibliotheek
Schouwburgplaats 3-5
9990 Maldegem