logoprint

Davidsfonds vzw - Quinten Metsysplein 12 - 3000 Leuven - tel.: 016/310.600 - fax: 016/310.608 - info@davidsfonds.be
 

 

Share
Activiteiten

Wie zijn we | Bestuur | Nieuws | Activiteiten | Inschrijven op de activiteitenmailing


Brakel-Lierde [Vlaamse Ardennen]image

Genocide in Ruanda door Vrt-journalist Peter Verlinden en Marie Bamutese


Datum :
vrijdag 21 april 20.00 uur


Uitvoerder :
vrt-journalist Peter Verlinden en Marie Bamutese


Omschrijving :

Het verhaal van Marie, toen een jong meisje, is het verhaal van de meer dan twee miljoen Rwandese vluchtelingen: eerst in Rwanda zelf, vanaf april 1994, later meer dan een half miljoen van hen op de dool in het Congolese regenwoud, vanaf oktober 1996.
Hun vluchtelingenkampen in Oost-Congo werden toen aangevallen door het Rwandese regeringsleger van de huidige president Paul Kagame. Zijn militairen maakten maandenlang jacht op de vluchtelingen en moordden hen voor het grootste deel uit: meer dan 200.000 doden volgens een expertenrapport van de Verenigde Naties, het dubbele of meer volgens ooggetuigen, ook volgens Marie die als bij wonder de dood overleefde.
Alle autoriteiten in de hele wereld, ook de Europese en de Belgische, waren perfect op de hoogte van het menselijk drama in de wouden van Congo. Niemand heeft ingegrepen. Het Rwandese regime, dat met internationale steun nog altijd aan de macht is, kon vrij zijn gang gaan. Dit is een van de grootste bewust ‘vergeten’ misdaden tegen de mensheid van de 20ste eeuw.

MARIE BAMUTESE getuigt over haar eigen overlevingstocht en die van haar familie, over de dood van haar vader, moeder, grootmoeder, neven en nichten, tantes en nonkels, jeugdvrienden en vriendinnetjes, over het slechtste in de mens, maar ook over haar geloof dat haar de kracht gaf om te blijven leven en over die enkele helden dankzij wie ze vandaag nog leeft.

Haar echtgenoot PETER VERLINDEN heeft als VRT-journalist stukken van dit drama op het terrein zelf meegemaakt. Hij vult het levensverhaal van Marie aan met zijn eigen ervaringen, met getuigenissen van andere ooggetuigen en met de resultaten van het belangrijkste justitiële en wetenschappelijke onderzoek tot nu toe naar deze 'vergeten genocide'.

 Patrick Maroye


Locatie :
bovenzaal Bibliotheek
Tirse 1
9660 Brakel - Nederbrakel
Telefoon 055 42 52 69
Email davidsfonds.brakel@gmail.com